Slovenski jezik
Angleški jezik

O nas

Dina| Marko| Svit

Katera beseda te dobro označuje?

Šport. Sem iz družine športnih navdušencev, zato morda ne preseneča, da se s športom ukvarjam že od malih nog. Ta disciplina, ki sem jo razvil s športom, mi je zelo pomagala tudi pri fotografiji. Tako lažje definiram cilj, svoj pristop in prepreke, ki se pojavijo, da ne omenjam drugih prednosti.

Kako razumeš stavek: »Ujeti dušo v objektiv«?

Zame to pomeni ujeti trenutek, ko med objektivom in modelom ni razločnice in oseba zažari v svoji pristni osebnosti. Če si dober, se ta energija osebnosti direktno projicira na fotografijo. Obrazi s seboj nosijo zgodbe. Pri portretih me zelo privlači ta možnost, da lahko iz številnih mimik izluščiš tisto, ki pove njegovo zgodbo. Narediti dober portret ni lahko; potrebno je vzpostaviti pristen stik in odnos, da se ti oseba odpre. Pri tem ne moreš »solirati«.

Videl si že toliko lepote…si zaradi dela postal bolj estetski ali bolj izbirčen?

To sem bil že prej (smeh). Pri fotografiji tako ali tako težiš k popolnosti. Čut za estetiko nam je že prirojen, lepota nas privlači. Kot fotograf nenehno iščeš tisti popoln posnetek. Zares zanimivo postane takrat, ko želiš z objektivom, ki zre v konvencionalno ne-lepo, prikazati trenutek čiste lepote.

Kaj vidiš kot največji hendikep slovenskih manekenov in manekenk?

Pomanjkanje samokritičnosti je lahko pri karieri modela usodno. To gre navadno z roko v roki s splošno nepripravljenostjo za profesionalno delo. Brez tega pa se še tako lep obraz ne more dvigniti iz anonimnih množic modnega amaterstva. In obratno; nekdo, ki nenehno dela na sebi, si bo znal izboriti priložnosti tudi tam, kjer jih drugi ne vidijo.

Kaj potrebuje dober model?

Karizma modela je ključna za dober shooting. Predvsem v tem poslu; nekdo brez energije, ki se nezainteresirano prestopa pred objektivom, ne more prodati prepričljive zgodbe. Jana Koteska je po mojem mnenju dober primer te karizme, ki žari iz oči in telesa.

Kakšen nasvet bi namenil našim nadobudnim modelom?

Berite, živite in dihajte modo. Poistovetite se z življenjem modela v celoti, nenehno opazujte in analizirajte najboljše. Ne počivajte na preteklih uspehih in neutrudno iščite nove načine izpopolnjevanja. Ohranite nasmeh in močno željo po uspehu. Ostalo so podrobnosti (smeh).