Slovenski jezik
Angleški jezik

O nas

Dina| Marko| Svit

Marko, tebe so morali kar trikrat odkriti. Kako je moda poiskala pot do tebe?

Z vztrajnostjo (smeh). Dobila me je med bivanjem v ZDA, kamor sem se kot študent Turistike odpravil iskat življenjske izkušnje. Takrat sem deloval kot prostovoljec za Hollywood Organic Food Market (o.p. združenje, ki organizira pridelavo in distribucijo živeža za prodajo ter izkupiček namenja brezdomcem). Najprej me je v manekenstvo povabila agentka za modele, nato modni fotograf, nazadnje pa sem se odzval, ko me je v ta posel povabila manekenka, ki je imela zelo dobre stike z mednarodno modno industrijo. V tretje gre rado :).

Zakaj je njej uspelo?

Znala mi je predstaviti ta posel na pravi način. Pred tem nisem nikoli imel interesa, da bi deloval v tej branži, saj sem rasel v okolju s tipično stereotipno predstavo o tem, da manekenstvo ni »pravo« delo. Ko pa sem se s tem začel resno ukvarjati, sem videl, da gre predvsem za »trdo« delo.

Kjer se da tudi lepo zaslužiti. Nam lahko postrežeš s kakšno cifro za lažjo predstavo?

Ja, honorarji so lahko včasih dober indikator za to, ali si izjemen ali povprečen model. Iz osebnih izkušenj lahko povem, da ko zaslužiš 30.000 funtov za dvakrat po dobre pol ure snemanja, si si bolj na jasnem glede svojega potenciala za to delo.

V katerih kampanjah si najbolj užival?

Če te to delo zanima, je vsaka kampanja nekaj posebnega. Osebno so mi bile najljubše Armanijeve kampanje, ki so brez izjeme zelo dobro zastavljene in z odlično podporo. Giorgio Armani je sicer izredno zahteven, a ima res vse podrobnosti popolnoma pod nadzorom, zato je pravi užitek delati s tako profesionalno modno hišo.

Katera država zadnje čase modno opozarja nase?

Z globalizacijo je modna industrija prodrla praktično v vse dele sveta. Opažam pa, da Brazilija nekako izstopa. Ne le, da zdaj iz Brazilije prihajajo najbolj plačani modeli (Gisele ipd.), tam uživa modna industrija posebno naklonjenost. Odpirajo se modne šole, kjer se usposabljajo bodoče manekenke in lepotne kraljice in kjer nič ni prepuščeno naključju (od obleke, ličil, stylinga do obnašanja modela).

Kako dostopna pa so mednarodna modna nebesa našim manekenom in manekenkam?

Za tiste s talentom in trdno željo so zelo dostopna. Kot lahko vidimo na primerih Alena Kobilice, Samuela Paljka in Martine Kajfež, če naštejem le nekatere, lahko slovenska lepota zelo suvereno zahteva svoj kotiček pod svetovnimi modnimi reflektorji.